Spoštovani

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, zbiranja statistik, deljenja vsebin na socialnih omrežjih in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

 
Naslovnica (izbor)

Luni Natisni Priporoči prijatelju
Napisal/a ajda, v torek, 09. jun. 09
Ocena urednika:   
Ocena uporabnikov:      (1 glas)
 

v mehkobo oblakov
si položila
svoje razgrete obline
se zalesketala v siju
ognjenega magnetizma
zažarela v magični moči
privlačne posesivnosti
potonila v objemu sanjačev


Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosimo, prijavite se ali registrirajte.



 Komentarji uporabnikov (9) KOmentar RSS
Objavil/a totalni_pesnik, v 14-06-2009 13:49,
1. ja, vendar z zadržki
Ajda, naslikali ste podobo Meseca (lune). V redu. Mesec je stara pesniška tema, je zaveznik pesnikov. Ima stotine simbolnih pomenov. Je tako rekoč pesniški kliše, kar se vidi tudi v vašem verzu "magični moči /privlačne posesivnosti". Seveda pa to ne pomeni, da se ne da napisati izvirne pesmi s to temo. Izvirnost vaše pesmi kazita verza "zažarela v magični moči/privlačne posesivnosti" - "magično" in "posesivnost" sta besedi, ki jim manjka poetičnost. "Magično" je v poeziji obrabljen epitet. Namesto njega zapišite to magičnost. Vsake oči narišejo magičnost po svoje in prav to me kot bralca zanima, kako to vidite vi, ne pa da mi postrežete s pojmom. Kaj je za vas magično? Belina, svetoba na ozadju teme? Dvignjenost nad krajino? Razdalja? "Posesivnost" izhaja iz površnega vsakdanjega besednjaka, kjer smo vsi psihologi, pa se na to nihče ne spozna. Z uporabo tako zlorabljene besede, kot je "posesivnost", pravzaprav umažete pesem. Zakaj ne napišete tistega, kar ste si predstavili s to besedo? In "moč"? Kaj je moč? Kako bi se dalo prikazati "magično moč"? 
 
Velikokrat se tudi zgodi, da avtor hlastno napiše pesem in si pot do nje skrajša s prekomerno uporabo pridevnikov in rodilniških metafor. Vam se je zgodilo prav to. Za osemvrstičnico uporabili štiri rodilniške konstrukcije: "mehkoba oblakov", "sij magnetizma", "moč posesivnosti" in "objem sanjačev". Če kombiniramo rodilniško metaforo še s pridevniki, to naravnost ubije pesem. Počasi, nikamor se vam naj ne mudi. So druge poti. In če si izpišete še pridevniške besede: mehkoba, razgrete, ognjen, magična, privlačna. Preveč za tako kratko pesem. Smiselna je vrsta glagolov - položila, zalesketala, zažarela, potonila. To je jedro pesmi in navkljub prej omenjenim nespretnostim daje besedilu tok. Toda zakaj v preteklem času? Nobenega razloga za to ni.
 

Objavil/a ajda, v 14-06-2009 19:39,
2. Luni
dostikrat je v pesmi le dih tistega,kar trenutno zaznavaš in ne želiš izliti misli, ki so tam nekje v osrčju mišljenja. In tudi ta utrinek je le dih. In vsakdo izmed tistih, ki berejo ta utrinek, si lahko sprede svojo zgodbo in tu je point vsega.Ne vem zakaj iskati toliko vsega kot se je nakopičilo v komentarju in skušati dopovedati nekomu, za katerega že vnaprej veš, da ne bo pozitivnega odziva. Le zakaj se ne lotiš drugih pesmi, zakaj si se usmeril le na moje? In potem se sprenevedaš ob moji reakciji, pa jaz ji hočem le dobro, ona je pa slepa in gluha in lahko bi se marsikaj naučila iz mojega komentarja. Ne vem zakaj vrtati v nekoga, če ni sprejemljiv, četudi je komentar vreden branja, morda bi ga bil kdo drug vesel in bi bil presrečen, a meni,žal povzroča le negativne vibracije in ne vem zakaj občutek,da to piše ženska oseba. Očitno bom morala nove objave dati v rubriko Pesem brez kritike. 
 
 
lp,ajda
 

Objavil/a Providence, v 15-06-2009 19:16,
3. luni
Tudi mene bi pesem še bolj prepričala, če bi izvzela šesti in sedmi verz. Ima pa pesem sol v sebi, zagotovo. Zelo dobro si ubesedila okroglost lune in tudi njen čar za 'sanjače'. :) Za kopičenje rodilniških zvez sem pred kratkim na drugem portalu prikazala, kako lahko razbije vezljivost pesmi in njeno moč na bralca, zato dam s tega stališča prav totalnemu. Posesivnost je beseda, ki mi v kontekst ne sede najbolj, kot rečeno, omenjena verza bi šlo predrugačiti in vem, da si, ajda, tega tudi sposobna. Moj predlog: 
Zažarela v rumenilu 
ponudila svojim suhim kotanjam 
dotik oceana
 
 
Samo smernica, of course. :) 
Lp, 
P.
 

Objavil/a ajda, v 16-06-2009 15:41,
4. Luni
Providence, bom še enkrat pokukala pod krilo lune in upam, da se rodi preblisk. Sem pa še malo dopustniško obarvana, zato luna nič kaj ne razgraja, vse je očitno na off:))))), pa hvala za namig in komentar. 
 
lp, ajda
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 17-06-2009 08:41,
5. Zakaj ne bi komentiral vaših pesmi?
Z vašimi pesmimi, Ajda, se ukvarjam zaradi drugih. Nikomur ni prepovedano, da ne bi komentiral vaših pesmi, nikomur ni predpisano, čigave pesmi naj komentira. Z objavo ste dali to možnost vsakomur. Da se je potrebno ogibati rodilniških metafor, je železni zakon. Poglejte si malo literaturo o tem. Kopičenje pridevnikov in rodilniških metafor je znak diletantizma, napačno razumevanje pesniškosti.  
 
Meni se to vaše tikanje zdi smešno. Če vas kdo tika, ga pač tikajte nazaj, če vas kdo vika, ga vikajte nazaj. Takšen je bonton.
 

Objavil/a ajda, v 17-06-2009 14:26,
6. totalni
Ni treba skrbet zame v smislu, kaj je kultura in kaj ni, gre le za način komunikacije na portalih in mislim, da ni navada, da bi se vikalo ljudi. Bi pa seveda z veseljem rekla Vi, če bi vedela, kdo se skriva za tem, oprosti izrazu bedastim nickom in ne bi dobivala ošpic ob vsakem novorojenem komentarju, ki se rodijo pod tvojimi prsti. Bodi dovolj, da me ne bo preveč zamikalo, kam pa, ti je pa sigurno jasno. Bi pa srčno rada prebrala kakšno tvojo stvaritev, ki bi sijala v popolnosti in genialnosti,ki ga premore pesniška srenja v Slo, morda bi segala čez meje, kaj vem. In kot rečeno, bila bi zelo vesela, če bi se mi na pwt predstavil/a, da bi vedela ali za tem totalnim res stoji nekdo, ki ga skrbi moja nevednost itd. itd., kaj vse se je zapisalo, ne bom ponavljala, očitno bi me moralo biti sram, da sploh kaj objavim. Sem tudi zapisala, da bi bil kdo drug sigurno presrečen tako poglobljene analize, a žal, jaz ne morem biti sprejemljiva, ker je bilo v komentarjih, ki so se rojevali toliko žaljivk in provokacij in normalno, da potem mojih reakcij, nenazadnje sem človek. OK?
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 21-06-2009 09:19,
7. Nikoli nisem bil žaljiv
Oprostite, Ajda, nikoli nisem bil žaljiv. Poglejte vse komentarje. Vi ste govorili "špukati" in "ta me ima rad" in takšne stvari. Meni je šlo vedno za pesem in pisal sem samo svoje pripombe nanje. No, me veseli, da sem postal vaša mora. Če namreč vi ne pripeljete pesmi do konca, je to enaka mora za druge, ki jo preberejo.  
 
Nisem si tudi jaz izmislil principa vzdevkov. Vi ste anonimni, jaz sem anonimen, zakaj bi vas bolelo, če imam kakšno pripombo? Saj zato ste anonimni, da vas ne bi bolelo?  
 
In zakaj od mene zahtevate, da bi objavljal pesmi? Zakaj pa vi ne objavljate kritik? Saj samo ohate in ahate, kritike pa ni.
 

Objavil/a ajda, v 21-06-2009 10:35,
8. še
http://www.pesnik.net/content/ view/9569/44/ 
(to pa le za osvežitev spomina, kdo je začel prvi) 
 
mislim, da prostor pod pesmijo ni namenjen medsebojnemu obkladanju in besedičenju, ki nima nobene zveze z vsebino pesmi,zato bom zaključila debato. Če pa se totalnemu ljubi pisati, naj mi napiše na pwt, kjer mu bom pojasnila, da ajda ni anonimna, ima ime in priimek in noben problem najti me na internetu. Bodi dovolj!
 

Objavil/a ajda, v 21-06-2009 10:36,
9. aja še nekaj
če slučajno link ne bo mogoče odpreti, gre za pesem avtorice wodnarke, Tišina. 
 
lp, ajda
 





Digg!Reddit!Del.icio.us!Technorati!
 
< Prejšnja   Naslednja >




Wanna know something Joomla?
Hit the Joogpot! http://joogpot.eu

The LanternFish, alternative JoomFish support and bugfixed distribution
http://joogpot.eu/lanternfish


Zadnji komentarji

Uporabniški menu





Pozabljeno geslo

O portalu >> Oglaševanje >> Povezave >> Pišite nam >> Kazalo