Spoštovani

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, zbiranja statistik, deljenja vsebin na socialnih omrežjih in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

 
Naslovnica (izbor) arrow BERI arrow Posamezne pesmi arrow SMS poezija arrow Pomniš? (splet peterostišja)

Pomniš? (splet peterostišja) Natisni Priporoči prijatelju
Napisal/a ajda, v nedelja, 07. jun. 09
Ocena urednika:   
Ocena uporabnikov:      (5 glasov)
 

Pomniš
Vonj poletja
Zlatolaso seme
Pritajeno hehetanje
Žanjic

Pomniš
Okus kože
Pomečkane trave
Ukraden poljub dekleta
V jutru

Pomniš
Utrjenih
Dlani gospodinje
Hrustljavega hlebca skorje
Okus

Pomniš
Svežino rjuh
Škripanje postelje
Toplino telesa ljube
Žene

Pomniš
Temne kodre
Prvorojenega
Prve racave korake
Sina

Pomniš,
Ko so moje
Oči onemele,
Poslednjič željno zazrte
vate?


Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosimo, prijavite se ali registrirajte.



 Komentarji uporabnikov (16) KOmentar RSS
Objavil/a Providence, v 17-06-2009 12:03,
1. pomniš
Kot že rečeno :), niz 'kmetskih slik', natrosila si lepih utrinkov nekega življenja. V pesmi vidim sporočilo, KAJ je vredno pomniti. Delo, ljubezen, slasten prigrizek, spolnost, otroci, hrepenenje. Stopnice do srečnega konca, če kaj takšnega sploh obstaja. 
P.
 

Objavil/a ajda, v 17-06-2009 14:17,
2. pomniš
Ja, prav imaš Providence, kmečke slike in idila, ki sem jo spletla. Realnost je dostikrat drugačna, sicer pa, kam bi pa prišli, da bi bilo povsod idealno, potem bi bili še kičasti kot radi rečemo:). Bi pa bilo zanimivo zapisati nekmečko idilo, ki bi bila sigurno bolj pestro obarvana s preskoki in tektonskimi premiki:)). Hvala za komentar. 
 
lp, ajda
 

Objavil/a Matej, v 15-07-2009 12:25,
3. Pomniš?
No ja, meni je ta preplet zelo všeč. Menim, da ima svojo globljo sporočilnost, ki ni reflektirana samo v "kmetskih slikah", temveč tudi v opisu pravzaprav celotnega življenja pripovednice. V strukturo vsebine je vtkano vsaj nekaj desetletij dogodkov katere si s peterostišjem povzdignila na neko posebno ritmično dimenzijo. Z iteracijo pa skoraj dosegla mantrični učinek. Da o učinku istovetnosti na bralca sploh ne govorim. Všečno, čedno, enkratno :) 
 
LP Matej!
 

Objavil/a ajda, v 15-07-2009 17:57,
4. Pomniš
hvala za komentar, Matej. Tako približno naj bi bilo v življenju kot sem nanizala v tej zgodbici.  
 
lp, ajda
 

Objavil/a vvooodnarka, v 16-07-2009 20:38,
5. Pomni?
Ali se pokolca po minulih časih, ko imamo na dlani vse jasno dobro in slabo? Se, nostalgija kar sama od sebe prilije okus. Kam so izpuhtele vrednote, ki so zagotavljale, da gremo v pravo smer? Danes smo jih na račun drugih, ki nas ne osrečujejo izgubili. 
 
Lp, vvooodnarka!
 

Objavil/a vvooodnarka, v 16-07-2009 20:41,
6. Pomni!
P.S. kar samo od sebe se mi je zapisal naslov Pomni, ki za današnji čas več kot ustrezen.
 

Objavil/a ajda, v 16-07-2009 22:19,
7. Pomni-š:)
Ja, seveda so odmiki, ovinki od tega, kar sem zapisala, vendar se v življenju človeka dogaja od rojstva, zaljubljenosti, ljubezni, otroka in potem smrti. Tu pa seveda ne moremo odločati oz. spreminjati, vedno ostane nekdo in tu ni pravil. Si pa seveda normalno da želimo, da bi nam bilo v življenju lepo, čeprav je realnost daleč od lepega, a vendar je življenje in če se sliši še tako obrabljeno, je vrednota, ki je neprecenljive vrednosti.  
Jaz vedno pravim, jutro BO!, tudi za tiste, ki morda ne razmišljajo tako. Mislim, pa, da so redki izbranci, ki jim je življenje posuto z vrtnicami, vrženi smo v trnje in moramo naprej ... 
 
lp, ajda
 

Objavil/a lied ohne worte, v 30-07-2009 12:36,
8. Pomniš?
-neprimeren komentar je bil izbrisan-
 

Objavil/a admin, v 30-07-2009 12:40,
9. neprimerni komentarji
Lied ohne worte, umirite se s svojimi komentarji, izrazov kot "ti krava" ne bomo dopuščali
 

Objavil/a jpbenedikt, v 03-10-2009 00:14,
10. pomniš
ajda. UkradenI poljub dekleta, ne ukraden. :-)
 

Objavil/a ajda, v 03-10-2009 07:28,
11. Meniš?
Ne vem sicer, mislim da bo kar prav ukraden, ker se tisti ukradeni bere oz. govori nekako prisiljeno. Morda imaš prav, kaj vem. Je pa problem, ker tu gre za 5-stišja, vsaka vrstica 2,4,6,8,2 zlogov in tu bi sigurno podrla zloge, pa ne vem kaj bi bilo bolj ustrezno, ker je v bistvu da vsako 5-stišje celoto oz. nadaljevanje naslednjemu.  
Hvala za komentar, 
lp, ajda
 

Objavil/a Providence, v 03-10-2009 21:05,
12. Pomniš
Pomniš ukraden poljub dekleta v jutru >> to je lahko mišljeno in razumljeno kot nekaj splošnega, torej 'kdaj pa kdaj ukraden poljub'; celo bolj logično je, kot pa da bi si zamišljali, če še pomnimo točno ta in ta ukradeni poljub dekleta v jutru. Zato je nedoločnost pridevnika povsem ustrezna. 
Ob tem še opozorilo: narečja močno vplivajo na to, da nedoločne pridevnike/zaimke spreminjamo v določne, kar v knjižnem jeziku ni sprejemljivo (npr. vsaki dan, lepi večer ti želim ipd.). 
P.
 

Objavil/a jpbenedikt, v 17-10-2009 23:22,
13. Pomniš?
Hmm Providence. ...CITIRAM: "to je lahko mišljeno in razumljeno kot nekaj splošnega, torej 'kdaj pa kdaj ukraden poljub'; celo bolj logično je, kot pa da bi si zamišljali, če še pomnimo točno ta in ta ukradeni poljub dekleta v jutru." 
 
Kako je lahko mišljeno in razumljeno kot nekaj splošnega, če smo v situaciji okusa kože in pomečkane trave? Potemtakem bi tudi to moralo biti nekaj splošnega? Imam občutek, da gre v tej pesmi za zelo konkretne slike. 
 
In kako je lahko bolj logično, če točno določeno dekle sprašuje točno določeno osebo:  
-Pomniš? 
 
Okej, da se razumemo, raje vidim, da piše kot piše, kot pa da bi se avtorici zdelo izumetničeno. Najbrž bi se tudi marsikomu drugemu zdelo tako, kar vsekakor upravičuje tako rabo. (pa vendar ni ravno čisto skladno s pravili jezika, če sem še malo nagajiv:)
 

Objavil/a ajda, v 18-10-2009 11:18,
14. veš:)
kot sem zapisala, je tu problem tehnične narave kot se temu reče, ker bi bilo preveč zlogov, to že čivkajo vrabčki;) in kot rečeno, če berem, mi bolj sede v naročje ukraden. Mislim, da ta nesrečni i ne ropota tako silovito pri tebi, da te zbode kot ježeve bodice:)). Kakorkoli že, je pa dobro, da je debata in proti in za, kakorkoli obrneš.  
 
lp, ajda
 

Objavil/a MirnaVolk, v 18-10-2009 12:19,
15. Pomniš
Še dobro, da toliko komentirate tole lepo pesem, ker bi jo skoraj spregledala. Meni je zelo všeč, le, da se je meni zdelo, da ima nesrečen konec -kako zanimivo, da si vsak ustvari svoje občutke ali ne. LP, Mirna
 

Objavil/a ajda, v 18-10-2009 12:43,
16. Pomniš
res je, žalosten konec, ki bi ga lahko poistovetila z dogajanjem v realnosti, ko sem ostala sama. Te kmetske slike so le dodane, idila do tistega konca, ki je neizbežen. Nekdo ostane ... Hvala za komentar, Mirna. 
 
lp, ajda
 





Digg!Reddit!Del.icio.us!Technorati!
 
< Prejšnja   Naslednja >




Wanna know something Joomla?
Hit the Joogpot! http://joogpot.eu

The LanternFish, alternative JoomFish support and bugfixed distribution
http://joogpot.eu/lanternfish


Zadnji komentarji

Uporabniški menu





Pozabljeno geslo

Podobne pesmi

Naključne poezije

Vse pesmi trenutnega avtorja

O portalu >> Oglaševanje >> Povezave >> Pišite nam >> Kazalo