Spoštovani

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, zbiranja statistik, deljenja vsebin na socialnih omrežjih in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

 
Naslovnica (izbor)

Zadnja ura [v1] Natisni Priporoči prijatelju
Napisal/a betalord, v sobota, 10. okt. 09
Ocena urednika:   
Ocena uporabnikov:      (1 glas)
 

Ujela me je gosta tema,
zagrnila me je temna noč.
Molitev ne pomaga več nobena,
vanjo tonem ves tresoč.

Utesnjuje in objame
me praznine gosti nič.
Zmeraj bliže iz daljave
pome gre temè birič.

Je čisto blizu že,
pozna moje ime -
- "Herr Himmler!", zove me,
o grešnik jaz, gorje!

Za roko vodi me, pošastno, sopihajoč;
v brezno črno
z roko v roki
potoneva v noč.


Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosimo, prijavite se ali registrirajte.



 Komentarji uporabnikov (11) KOmentar RSS
Objavil/a betalord, v 10-10-2009 23:34,
1. Zadnja ura
Vesel bi bil kakšnega tehničnega komentarja... rime, stopice, ritem, itd. Se ne spoznam na te stvari preveč, pa me zanima, če kaj ne štima oz. kaj bi se dalo popraviti/izboljšati? 
 
Recimo eno konkretno vprašanje: vejice, ki nekako prekinjajo ritem - je to ok? Bi morali verzi bolj tekoče teči ali je ok da se prekinejo na vsake toliko? 
 
Pa potem recimo 1. kitica, če bi jo zapisal takole: 
 
Ujela me gosta je tema, 
zagrnila me temna je noč. 
Molitev ne pomaga nobena, 
vanjo tonem tresoč. 
 
Bi bilo tako bolje? Zdi se mi bolje, vendar takoj naslednja kitica ima drugačen ritem (stopico?), pa se mi zdi da ne paše. Lahko kdo to komentira?
 

Objavil/a MirnaVolk, v 11-10-2009 10:27,
2. Zadnja ura
Zakaj si tako zelo želiš tehničnih komentarjev? Jaz pišem in berem pesmi z dušo, zato bolj malo razmišljam o tehniki - saj smo amaterji ali ne? Meni sta všeč le prvi dve kitici, vse ostalo bi vrgla proč. LP, Mirna
 

Objavil/a ajda, v 11-10-2009 10:46,
3. Zadnja ura
Se kar strinjam s teboj Mirna, le zakaj želja le po tehničnem komentarju oz. , kako je pesem napisana po pravilih? In kaj koristi pesmi, če je napisana po "pravilih" pa ne osvoji bralca? Kaj je bolje? Pisati po pravilih in vnesti hlad v pesem ali se prepustiti toku in paziti na kamenje, ki štrli iz vode in se besede lahko nanje zaletijo, razletijo in zginejo v globočini. Mislim, da je pri tebi napačen pristop, zakaj za vsako ceno rime? Je pa sigurno bolje, da takšno pesem preseliš v delavnice in da se jo tam "trančira", če bo seveda odziv in želja, da ti kdo prisluhne in pomaga v tej smeri. Imaš možnost na forumu, odpri temo in pozovi bralce oz. poznavalce, da te razsvetljijo kot želiš. In če mene vprašaš, pesem bi sigurno bila boljša, če jo ne bi silil v ograjo ali pa kletko, če si tega ne želi. Razmisli in seveda piši:)
In vsebina pesmi je sigurno dobra, to ti noben ne oporeka, le mnenja so pač deljena, meni ne sede ravno zaradi tega tvojega potiskanja v ograjo in kletko.  
Lahko ti seveda delam krivico, bi pa bila vesela, da se res kdo oglasi in ti jo oceni na način tehničnega kot želiš.  
lp, ajda 
 
 
lp, ajda
 

Objavil/a Bor, v 11-10-2009 10:58,
4. Zadnja ura
Jaz pa mislim, da pa ni prav nič narobe, če si želi tehničnih komentarjev. Vsak ima svoj pristop in vizijo. Čeprav kot kaže ne bo komentarjev v smislu kot jih želiš. 
Meni se zdi prva verzija prve kitice boljša kot popravek, tudi z vejicami ne vidim problem. Prvi kitici na splošno dobri, kar lepo tečeta, spet pa se zdi, je pesem končana na hitro in na silo. Moj občutek pač. 
Sicer pa glede na to, da te pesniške tehike in pravila zanimajo, predlagam, da začneš s soneti, ki je klasična pesniška oblika s točno določenimi pravili. Tudi to pesem bi lahko "prevedel" v sonet, bil bi dober trening.  
Ja, pa delavnice kjer imaš na voljo veliko različnih pesniških oblik, tudi niso "neumne". :)
 

Objavil/a betalord, v 11-10-2009 11:34,
5. Zadnja ura
Hvala za komentarje! Glede tehnike in tega - pač sem čisto nov tule, poezije nisem prej nikoli pisal, zato me to tako zanima. So mi pa všeč pesmice, ki imajo rimo in nekako tečejo. Nekaj takega bi tudi jaz rad naredil. Začelo se je v resnici z Rilkejevim panterjem - ta pesem me je res nagovorila. Pa še genialno mi je to, ker zna vse spraviti v okvir rim, ne da bi se slišalo "prisiljeno" ali umetno. Ne vem no, večina pesmi na tem portalu je takih zelo "modernih", to meni pač ni všeč in me ne nagovarja (pa vsa ta abstraktna simbolika... ker jo nič ne razumem). 
 
Bor: sonet se mi zdi zelo težek :) Bom pa morda res probal! Sam že tako imam probleme s tem, da žrtvujem vsebino (to, kar hočem povedat) na račun oblike (rim/ritma). 
 
Glede pesmi: 3&4 kitici zaključita zgodbo, se mi zdita skoraj potrebni... pa povesta, o kom se sploh gre (Heinrich Himmler, oče holokavsta). Mogoče nista zelo "umetelni", ker sem zopet iskal rime, ampak ne vem no, se mi zdi da bi nekaj manjkalo brez njiju, MirnaVolk?
 

Objavil/a Bor, v 11-10-2009 15:25,
6. Zadnja ura
Ja, betalord,ja tako je to, če hočeš v pesmih imet rime, in na njihov račun nočeš prikrajšati vsebine potem je pisanje toliko težje. Zato se verjetno veliko pesnikov tukaj raje poslužuje svobodnih verzov in bolj stavi na vsebino in sporočilo pesmi kot na obliko. Je pa prav, da imaš ti svojo vizijo in željo. 
Sicer sem v prvem komentarju napisal, pa mi ga ni potrdilo, ker je potekla prijava, torej, da drugi dve kitici ne bi vrgel proč, le dokončal bi jih, da bi pasali k prvima dvema. Po teh kiticah, sploh zadnji, kjer se naenkrat izgubi rima, namreč sklepam, da se ti je spet mudilo naredit zaključek. To se meni zdi dokaj očitna napaka. Mi je pa všeč, da imata tvoji dve pesmi zgodbo in vsebino. Glede tega čestitke.
 

Objavil/a Yggradsil, v 11-10-2009 18:26,
7. zadnja ura
Večina nas začne pri klasičnih oblikah. Nekateri preidemo na svobodni verz, nekateri ne. Oboje ima svojo vrednost. Kakorkoli, menim da sta ritem in oblika nekaj, kar moraš začutit. Ta občutek pa pride samo z vajo. Rime lahko dajo pesmi nek dotatni čar, vendar ne jih posiljevat. To ne vodi nikamor in bralcu ne nudi nobenega užitka.
 

Objavil/a jpbenedikt, v 13-10-2009 09:22,
8. zadnja ura
Vsekakor se mi za tako vsebino ritem ne zdi primeren. Ritem druge kitice je npr. ritem Bilećanke (če se kdo še spomni tega) ali pa Svetlanine Mačje uganke. Ne vem, kakpšne teoretične finte se mi ne zdijo uporabne, jaz bi si raje na primer poskušal predstavljat, da nekomu pripovdedujem to zgodbo v prozi in poskušal izluščiti ritem iz tega.
 

Objavil/a jpbenedikt, v 13-10-2009 09:25,
9. zadnja ura - popravek
Aja, ni Bilećanka ampak tista druga: 
Po šumama i gorama 
naše zemlje slobodnje 
idu čete partizana 
slavu borbe pronose :) 
 
Če se seveda kdo tega še spominja:)
 

Objavil/a MirnaVolk, v 13-10-2009 15:26,
10. zadnja ura
Si nas pa res aktiviral pri tejle svoji pesmi, ker pa že direktno sprašuješ (pa še glede nekaterih stvari imava podoben okus - tudi meni ni ravno blizu moderna poezija - kot jo sam imenuješ) ti še jaz napišem svoje mnenje glede konca pesmi. Preden si jo razložil sem mislila, da se sam počutiš kot Himmler, kar me je pa motilo. Če pa pišeš pesem o Himmlerju bi jaz pričakovala kaj drugega - več vsebine in drugačno obliko (tu se strinjam s predhodnim komentarjem). Prvi dve kitici pa bi bili možni za vsakega od (nas) grešnikov kdaj pa kdaj. Pa še to - če jaz kaj poznam zgodovino, se nacistični zločinci niso preveč kesali za svoje zločine - Himmler je sicer prej umrl, ampak tisti ki so doživeli sojenje, niso kazali neke posebne krivde. Pesem pa naj bi prikazovala velikega vojnega zločinca kot nekoga, ki se zaveda svojih grehov. Ne vem no, nisem sigurna. Meni je tvoja prva pesem veliko bolj všeč - glede na tvojega vzornika in željo da opišeš Himmlerja pa moram reči, da si sam do sebe zelo zelo zahteven. LP, Mirna
 

Objavil/a betalord, v 14-10-2009 15:12,
11. Zadnja ura
MirnaVolk, saj je fino, da se je debata malo razživela, ne? :) Meni je super, vsaj dobim feedback in se kaj novega naučim in vidim kje sem naredil napako. Glede Himmlerja: prej nisem niti pomislil na to, da bi se kdo obregnil ob to, da se zaveda svoje krivde v pesmi - ampak se strinjam ja, verjetno Himmler ni imel niti kančka slabe vesti. Čeprav po drugi strani pa - ko človek umre, je vse jasno, takrat "sprevidi" in dojame, da je bilo celo njegovo življenje zlagano in polno zla (v primeru Himmlerja), takrat se šele zave, da je njegova obsodba "črno brezno"... vsaj to je bila ideja v tej pesmi. Takrat namreč padejo vse maske in opravičevanje svojih dejanj itd. in se pokažeš tak, kot v resnici si. 
 
Bom upošteval komentarje in pesem popravil ob priliki (zdajle že 2 tedna matram eno drugo pesmco in še nisem zadovoljen... nisem vedel, da je pesnenje tako naporno opravilo :)
 





Digg!Reddit!Del.icio.us!Technorati!
 
< Prejšnja   Naslednja >




Wanna know something Joomla?
Hit the Joogpot! http://joogpot.eu

The LanternFish, alternative JoomFish support and bugfixed distribution
http://joogpot.eu/lanternfish


Zadnji komentarji

Uporabniški menu





Pozabljeno geslo

O portalu >> Oglaševanje >> Povezave >> Pišite nam >> Kazalo