Spoštovani

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, zbiranja statistik, deljenja vsebin na socialnih omrežjih in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

 
Naslovnica (izbor)

Iz čaše poletnih spominov Natisni Priporoči prijatelju
Napisal/a duovox, v četrtek, 23. jul. 09
Ocena urednika:   
Ocena uporabnikov:      (2 glasov)
 

Nežno valovanje morja,
kakor da poje neskončno pesem,
zvezdno nebo, v daljavi svetilnik,
kot da kaže pot v srečno prihodnost.

Nežen topel vetrič gladi morje,
čarobna mesečina prevzame,
popelje v preteklost, zasanjana,
se poigrava na valovih morja.

V daljavi se zasliši smeh, pesem,
pomešan z valovanjem morja,
utripajoče luči bark na morski gladini,
svetlikajoče , prevzamejo, pomirjajo.

In prebudil se je dan,
neskončna modrina neba objame,
galebi poletijo nad morjem,
sončno jutro čarobno prevzame, prebuja.


Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosimo, prijavite se ali registrirajte. Komentarji uporabnikov (14) KOmentar RSS
Objavil/a totalni_pesnik, v 29-07-2009 21:17,
1. Vsaj kakšna metafora
Ste, Duovox, pomislili, s kakšno množico kičig besed ste nas zasuli: nežno valovanje morja (morje kar petkrat), neskončna pesem, zvezdno nebo, svetilnik, srečna prihodnost, nežen topel vetrič gladi morje, čarobna (kar dvakrat) mesečina prevzame (kar trikrat), zasanjana, se poigrava in tako naprej. Za pesem ni zadosti, da poveste kaj "lepega", kot je, da vas nekaj "čarobno prevzame", ampak morate s čarobnostjo prevzeti bralca vi. Če rečete "Čarobno!", bralec pojma nima, kaj je tisto, kar ste doživeli kot čarobno. Vidi le pusto, obrabljeno, zlorabljeno besedo iz reklam, počitniških katalogov in začetniških pesmi. Toliko je poti, da napravite najobičajnejši dogodek čaroben - kot tista Eliotova primera za sončni zahod: ko se je večer razprostrl proti nebu / kot omamljeni bolnik na mizi. Ni vam potrebno biti tako drastični, a poosebitev je dobra pot iz upodabljanja dolgočasnih in praznih razglednic. Ali kakšna metafora. Izčrtajte pridevnike, spravite glagole s področja kiča, najdite izvirne samostalnike - če ste na morju, ni treba, da je morje v pesmi kar šestkrat. In na koncu - ni pomembno, kakšno je videti morje, pomembno je to, zakaj je videti takšno. Da ste v pesmi tudi vi, ne da je pesem kot brezosebni, stereotipni spis.
 

Objavil/a duovox, v 30-07-2009 20:58,
2. Iz čaše spominov
Vsaka kitica je pesem za sebe, to ni težko ugotoviti, tu pa so štiri. 
Hvala za pozornost, mnenje, predloge.Je takšna kot je, kot pač vlak z več lokomotivami, čeprav bi bila dovolj ena.
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 30-07-2009 23:39,
3. Zanimivo
Po čem pa se to vidi?
 

Objavil/a duovox, v 31-07-2009 07:43,
4. iz čaše spominov
Je pač pesem v štirih slikah, vsaka je lahko samostojna, tako jo vidim jaz in morda še kdo. 
 
Lep pozdrav !
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 31-07-2009 09:19,
5. Je pač pesem v štirih slikah
Čisto sprejemam to vaše pojasnilo, vendar se moje pripombe niso nanašale na to. Nanašale so se na izbor besed. Ponavljam: izčrtati nepotrebne pridevnike, ponovitve, spraviti glagole z nevarnega področja, da so kičaste, izbrati izvirne samostalnike. In povedati nekaj osebnega.
 

Objavil/a Bor, v 31-07-2009 10:13,
6. Iz čaše...
Slikovita pesem , zagotovo, vendar tudi meni preveč klišejsko opisovanje, da bi me posebej navdušila. Ker je govora predvsem o morju, je res škoda, da ostanemo le na njegovi gladini, ko pa je vendar lahko mnogo globje. Mi je pa naslov všeč, kot kaže gre za 4 čaše, čeprav tudi za okus iz iste flaše:) 
P.S. me pa zelo veseli, da se na portalu še kdo ukvarja z bolj analitičnimi in kritičnimi komentiranji, kot opažam pri totalnem_pesniku in morda še kom.  
pozdrav
 

Objavil/a ajda, v 31-07-2009 14:28,
7. Iz čaše ...
Ja, vsaka kitica bi lahko bila pesem zase, a verjamem, da je avtor želel to združiti, poudariti tisto lepo ob doživljanju morja in počutja, ki ga je objelo. Morda jo bo kdaj kasneje, ko ne bo pod vplivom dogodkov, scefral in sfriziral, če bo seveda imel željo izboljšati, kar mu je bilo svetovano v predhodnih komentarjih.  
Sem pa vesela, da vidim tebe, Bor:). Upam, da boš objavil kakšno pesem in pustim se presenetiti:)). 
 
lp, ajda
 

Objavil/a duovox, v 31-07-2009 19:19,
8. Iz čaše spominov.
Očitno je, da je moj prispevek skorpucalo, zmazek, je pa vzbudil pozornost.Kakor koli že, tudi to nekaj velja, po različnosti, tudi izražanja, občutenj, in pozitivnih sprejemanj ter negatinih tretmajev bogatimo na tak način svet okoli sebe.Saj nisem pričakoval ničesar več kot le to. 
Verjamem Ajda, da ni pesem sprejemljiva za tebe, saj se v nekaterih dojemanjih močno razlikujeva, kar le bogati tako tvoje, moje, ustvarjanje totalnega pesnika.Nič ni tako slabo, da ne bi moglo biti slabše, ne tako dobro da ne bi moglo biti boljše. 
 
Lep pozdrav obema !
 

Objavil/a ajda, v 31-07-2009 19:43,
9. Iz čaše ...
Nisem zapisala, da je pesem zame nesprejemljiva, daleč od tega, zapisala sem le, da boš kasneje morda kaj popilil, ko ne boš več pod vplivom čustev, ki so te napeljali na pisanje. Tako je pri tebi, tako je pri meni in marsikomu, da se ne oklepamo kot p'janc plota besed, ki so nam svete. Tudi jaz sem v tem zosu, ko napišem pesem za določeno osebo in mi je vsaka črka, beseda sveta in se je oklepam kot klop, včasih je pa to tudi na račun dopadljivega:). Ja, taka so pota vseh nas ustvarjalcev in željnih izzivov preliti na papir tisto, kar nam zaropota. In ne govori, da je tvoja pesem skorpucalo, je pa seveda tudi pozitivno v tem, da je opažena in kot taka tudi ponujena v komentiranje oz. razmišljanje. In kot je pripomnil Bor so dobrodošli analitični in posledično kritični komentarji in včasih moramo tudi potegniti iz njih nekaj pozitivnega, čeprav je to težko, ker kdo pa nima rad gladenja in božanja, čeprav je tisto lahko včasih slabo, ker se potem zgodi, da tacamo na mestu. Ne pišem zate, da ne bo pomote, zase, za marsikoga drugega. Ja, to so le moja razmišljanja. In ti piši tako kot misliš, želiš in ustvarjaj. OK? 
 
lp, ajda
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 31-07-2009 21:54,
10. Morda haiku
Za vaše dojemanje sveta je morda dobro, če bi poskusili s haiku. To bi vas discipliniralo, razmišljali bi o potrebnosti ali nepotrebnosti kakšne besede. Potem tudi ne bi bilo vprašanja, ali je to pesem ali štiri pesmi. Nisem govoril, da je pesem skrpucalo, še enkrat ponavljam: slika je po nepotrebnem predebelo namazana z barvami, kot kakšna najstnica je, ki nadene nase vse, kar se ji zdi, da je fajn, se debelo našminka in pod vsem tem se izgubi tisto, kar najstnica je.
 

Objavil/a duovox, v 01-08-2009 17:33,
11. Iz čaše spominov
Hvala obema za odziv.HAIKU na mene deluje žal odbijajoče.Tako kot lani tudi letos pripravljam naslednjo zbirko svojih pesmi.Kaj in koliko se še nisem odločil, bo pa verjetno nekje enako število kot v prejšnji zbirki oko, prav toliko pa mi jih še ostane.So iz različnih obdobij izpred 30 let pa vse do sedaj, pač mešano, sicer pa počasi prehajam na prozo. 
Ja Ajda kar drži, kar napišem, mi več naslednji dan ne ugaja, zato ne popravljam, razen lektor, ki sprejme na vpogled pred tiskom in izdajo zbirke. 
Težko bi ocenjeval sebe, pač sprejemam razlago oziroma pregovor : v življenju hodimo po razmočeni ilovici, ki jo kasneje sonce posuši, po mokrih gozdneh poteh, ki jih prekrije listje in po peščenih, ki jih veter prekrije in za nami zbriše sledi hoje.Tako je s tistim kar napišemo. 
Trgovci iz različnih trgovskih firm hvalijo le svoje, enaki smo mi.Bogastvo različnosti bodo ocenjevali kupci, v našem primeru bralci napisanega,naše ocenjevanje bi bilo subjektivno, saj bi vedno v napisanem iskali sebe pa naj je napisal kdor koli.Jezik je nekaj živega , enako sprejemanje sporočila naj si bo kot poezija ali proza.V dobri veri, želji da vaju nisem prizadel prejmita lep pozdrav. 
 
jože.k
 

Objavil/a duovox, v 01-08-2009 17:41,
12. Iz čaše spominov
Popravek : okoli sto(100)Če je prejšnja zbirka imela naslov: Poleti ptica, bo ta imela verjetno Ob bregovih Mure.Večino tega je moč najti na spletu, tudi na tej strani, so pa tudi take ki jih ni moč najti na spletu. 
 
Lep pozdrav !
 

Objavil/a vvooodnarka, v 07-08-2009 11:13,
13. Iz čaše spominov
Takole me je pesem na samem začetku nagovorila; kaj pa je vedel tisti dan, ko se je nebo smejalo svetilniku? So bili še brezskrbni dnevi ali pa je bilo tako preprosto polno, brez iskanja še česa, kar bi dopolnilo lepoto dneva. Večer si ni oziral na pesem, smeh, prinesel je jutro in pot naprej.  
 
Lp, vvooodnarka!
 

Objavil/a duovox, v 17-08-2009 12:01,
14. Iz čaše poletnih spominov
Vodnarka hvala za trenutek ob mojih spominih...iz te čaše je nastala ljubezen, takšna prava, tista, ki jo opisujem v istoimenski pesmi, pa še v eni za katero se bo urednik odločil, če je primerna za objavo.morda delujejo besede, verzi malce zmedeno, pomešano, tako kot vse okoli mene v trenutkih, občutkih kateri me obdajajo.ja, je pa prijetno ! 
 
Lep pozdrav !
 

Digg!Reddit!Del.icio.us!Technorati!
 
< Prejšnja   Naslednja >
Wanna know something Joomla?
Hit the Joogpot! http://joogpot.eu

The LanternFish, alternative JoomFish support and bugfixed distribution
http://joogpot.eu/lanternfish


Zadnji komentarji

Uporabniški menu

Pozabljeno geslo

O portalu >> Oglaševanje >> Povezave >> Pišite nam >> Kazalo