Spoštovani

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, zbiranja statistik, deljenja vsebin na socialnih omrežjih in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

 
Naslovnica (izbor)

(Že takrat) Natisni Priporoči prijatelju
Napisal/a AniLu, v torek, 13. jan. 09
Ocena urednika:   
Ocena uporabnikov:      (11 glasov)
 

Že takrat
(ko si bil prvič
pri meni)
je bila v predalu
sekira (a ti nisi
vedel in jaz nisem
nič rekla)

Zdaj vem
... že takrat
bi ti jo morala
zasaditi v hrbet
(te razkosati
zložiti v vrečo
in zakopati) ...

... a zdaj
je prepozno
(oprosti mi)

Tako lepo
... bi se lahko
vse končalo
(ti bi umrl srečen
in jaz bi te še
vedno ˝ljubila˝)


Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosimo, prijavite se ali registrirajte.



 Komentarji uporabnikov (23) KOmentar RSS
Objavil/a ajda, v 14-01-2009 17:13,
1. (že takrat)
Uh:)), še dobro da je prepozno... no, morda je bilo v blažji varianti v resnici, a tu prelito na dokaj krut način, ubogi on, hja, morda si bi pa zaslužil. 
 
lp, ajda
 

Objavil/a tomm, v 16-01-2009 07:12,
2. Že takrat
Kontrast, ki je tipičen v našem zemaljskem razmišljanju.
 

Objavil/a AniLu, v 17-01-2009 20:48,
3. (Že takrat)
Me veseli, da je bila pesmica opažena, tako da obema lepa hvala !!! 
 
Lp, AniLu 
 
ps. Ajda - ne gre za to, da bi si on to zaslužil, ampak za to, da si on to želi (v smislu, na začetku so pari precej zaljubljeni in srečni, na koncu pa vprašanje -kaj od tega ostane; in ko tako ugotavljaš, da ni nič ostalo, si želiš, da bi nekako zaustavil trenutek oz. preprečil slabe izkušnje, ki so sledile,... kar je prikazano na krut način, kajti tako kot umor iz ljubezni je tudi ljubezen sama -kar koli že pač to je- bolj izjema kot pravilo), pesmica je res zasnovana na neki realni situaciji (a večina je miselni konstrukt).
 

Objavil/a Bor, v 04-09-2009 10:54,
4. (Že takart)
mi je všeč ta pesem.  
smrt kot pogoj za večno ljubezen. umor kot dobro dejanje,ki edino lahko reši umirajočo ljubezen...zelo zanimivo  
Ti oklepaji mi sicer niso všeč, in jih nasploh v tvojih pesmih ne razumem najbolj, si jih pa v prav v tej pesmi lahko razlagam kot paralelne misli,glasove, kot, da bi šlo za psihopata, ki mu v glavi tuji glasovi pravijo, kaj naj dela. Tako nekako. :p
 

Objavil/a AniLu, v 04-09-2009 17:23,
5. (Že takrat)
Resnično upam, da to ni edini recept za večno ˝ljubezen˝, vsekakor pa je to edini recept, ki gre po liniji najmanjšega upora. Je pa res, da ˝ljubezen˝ sama po sebi sploh ni tako zanimiva, da bi se splačalo ubijat. Bolj so zanimivi vsi tisti problemi in težave, ki celotno zadevo spremljajo, zato je bolje pustiti sekiro v predalu (no, tu so še ekonomski razlogi, ker ljubezen pač ni ena sama - bi se nabralo preveč trupel :) in to ni smešno). 
 
LP, AniLu
 

Objavil/a Polonca, v 04-09-2009 22:21,
6. (že takrat)
Tudi meni je pesem všeč. Nekako pritegni in v mojih očeh nima zlovešče konotacije. V bistvu izraža ravno nasprotno - neko močno, a surealistnično ljubezen. To kar počneš ti z oklepaji, pa je nekaj fantastičnega in osvežujoče novega :) 
Pesem bi brez oklepajev in besedila v njih, izgledala takole: 
 
Že takrat 
je bila v predalu 
sekira  
 
Zdaj vem 
... že takrat 
bi ti jo morala 
zasaditi v hrbet 
... a zdaj 
je prepozno 
 
Tako lepo 
... bi se lahko 
vse končalo 
 
V takem primeru bi resda vsak sam zapolnil miselne percepe in bi tako dopustila neko bralčevo interakcijo pri branju, no meni je vseeno pesem veliko izrazitejša s tvojim polnilom. Sama vsebina pa je pravzaprav stara - dekadentna ljubezen; recimo Oscar Wild - Saloma?  
 
lp p
 

Objavil/a Tenoch Soledad, v 05-09-2009 11:41,
7. (Že takrat)
Lepa pesem. V sebi iam tisto kruto resnico, ki je (mogoče ne v taki skrajnosti) del vsake ljubezni, kjer so vpletena močna, čustva. Všeč!
 

Objavil/a Conductor, v 05-09-2009 22:18,
8. ...
Moram priznati, da me je pesem osupila. Res prikaže resnično podobo ljubezni, predstavo neke sanjave resnične ljubezni ženske, ki želi spremeniti usodo. Perfektno.
 

Objavil/a Muc, v 06-09-2009 20:05,
9. Že takrat
Ej 
Dobra pesem. Všeč. 
 
Malo sem srfal in bral pesmi ter našel tole: 
http://www.pesnik.net/content/ view/1850/44/ 
Pesem od emily, ki govori o dekadenci - dejansko je verzija na Salomo. Se mi zdi neka podobnost s to pesmijo. lp Muc
 

Objavil/a AniLu, v 06-09-2009 22:36,
10. (Že takrat)
Hvala (vsem) za komentarje, čeprav jaz pesmice ne bi povezovala s Salomo, kajti osnovna ideja te pesmice (kot je že Bor napisal) je - ˝umor kot dobro dejanje˝ (to me pa prej spominja na Zločin in kazen kot pa na Salomo). Gre za opravičevanje umora, še več - ženska se nekomu (ki ga je razočarala, oz. ki jo je razočaral) opravičuje, da ga ni ubila (v tistem trenutku, ko sta bila oba najbolj srečna), ker če bi ga takrat ubila, bi le-ta umrl srečen in ona bi ga danes še vedno ljubila (tako močno kot takrat, ko je bil prvič pri njej).  
 
LP, AniLu
 

Objavil/a Muc, v 08-09-2009 18:51,
11. Že
emilyina pesem je povezana s Salomo, ne tvoja. Skupni imenovalec med tvojo in njeno pesmijo je dekadentna ljubezen. Kar se tiče Z & K - Razkolnikov je ubi(ja)l ljudi, katere je sovražil (manjvredne, "nižjo raso"), ne ljudi, katere je ljubil. No ja, ideja je kljub temu res podobna ...
 

Objavil/a AniLu, v 08-09-2009 20:48,
12. (Že takrat)
Muc: 
Se opravičujem za zmedo - ni bil moj namen, da zanikam možnost povezave s Salomo (, kajti če predpostavimo, da je osnovna ideja pesmi ˝dekadentna ljubezen˝, lahko vsekakor pesmico povežemo s Salomo). Namen mojega komentarja je bil, da pokažem še na drugo smer razmišljanja, katera je dejansko pogojevala nastanku te pesmi, s tem pa nočem zanikati drugih možnosti, katere odkrivajo oz. so odkrili (kreativni) bralci. Torej vse je odvisno od tega, kaj predpostavimo kot osnovno idejo (in verjetno bi se našla še kakšna ideja in še kakšno drugo delo). Pa še to, da je sama vsebina (glede na Zločin in kazen) različna, se popolnoma zavedam, primerjala sem samo idejo – ne pa motiva (, ki je pogojeval umor).  
 
Lep Pozdrav, AniLu
 

Objavil/a jpbenedikt, v 09-09-2009 23:05,
13. Že takrat
To pesem sem hotel komentirat "že takrat" ko je bila še zelo sveža, pa sem se temu kar ognil. To pa zaradi tega nekega čudnega občutka... sekira, uboj, smrt ... ne vem tudi take misli je mogoče izražati z več distance. Moram priznat, da je pesem korektno dobra, ni pa lepa. Ne vem. Ni mi všeč.
 

Objavil/a jpbenedikt, v 09-09-2009 23:05,
14. Že takrat
To pesem sem hotel komentirat "že takrat" ko je bila še zelo sveža, pa sem se temu kar ognil. To pa zaradi tega nekega čudnega občutka... sekira, uboj, smrt ... ne vem tudi take misli je mogoče izražati z več distance. Moram priznat, da je pesem korektno dobra, ni pa lepa. Ne vem. Ni mi všeč.
 

Objavil/a jpbenedikt, v 09-09-2009 23:07,
15. že takrat
d? 
zakaj pa zdaj moj komentar 2x?
 

Objavil/a AniLu, v 15-09-2009 15:43,
16. (Že takrat)
Lahko bi se strinjala, da pesmica ni lepa (pa se ne bom, ker ne bi bilo prav), lahko bi rekla, da je lepa (pa ne morem, ker to bi bilo še bolj absurdno). Ne vem točno – kako naj rečem, ampak pesmica ni bila ravno napisana z namenom, da bi bila lepa, zato se glede tega težko opredeljujem. Se pa zavedam, da je lahko to (lepo/nelepo) merilo za bralca. In – ja – pesem bi lahko bila napisana z več distance, ampak - ali bi bila zaradi tega lepša? Je umor oz. poskus umora bolj sprejemljiv/lepši, če je napisan z več distance ? (Na žalost – Da; a kot sem že rekla, pesmice s takšno vsebino ni najbolj primerno podvreči vprašanju lepo/nelepo.) 
 
LP, AniLu
 

Objavil/a jpbenedikt, v 16-09-2009 10:51,
17. Že takrat
Ne gre za sprejemljivost / nesprejemljivost umora. To se mi ne zdi bistveno vprašanje. Okej, distanca mogoče ni bla prava besea. Gre preprosto za to, da bi iz pesmi raje prebral umor skozi neko doživljanje, skozi občutek. Tukaj ne vem ali je oseba, ki mi to pripoveduje, hladna, vznemirjena, žalostna, zgolj pikra, jezna, ironična, cinična... Evo, to mi manjka.  
Mogoče je ključ v tem, da je bila sekira v predalu že takrat ko je bil prvič pri njej in se torej vse skupaj ne tiče ravno njega osebno ampak vseh nas moških prascev. Ampak zakaj je potem zdaj prepozno? Saj smo vsi še tukaj in vsak od nas lahko pride prvič k njej. 
Nekaj me torej bega v tej pesmi:)
 

Objavil/a Julči, v 16-09-2009 11:53,
18. Že takrat
Dobro si to napisal AniLu. Pesem ima svojo globino in da snov za razmislek. Ali je samo lepo-lepo ali pa je tudi opis grdega lahko lep? Nekaterim je kača lepa žival. Meni nikoli ne bo... brr... ampak, kdo postavlja merila? Sicer si napisala, da pesem ni bila napisana z namenom, da bi bila lepa/nelepa... No, jaz jo vidim kot nekakšno misel za nazaj - kot je v resničnem življenju, ko si pravimo, zakaj takrat nisem storil tako ali pač drugače ... Kakorkoli že - dobro napisano :)
 

Objavil/a AniLu, v 17-09-2009 19:11,
19. Že takrat
˝Nekaj manjka˝ (Jpbenedikt) – res je, pesmica je napisana dokaj preprosto/hitro (kot da bi bilo vse skup že popolnoma jasno). Jaz pač mislim, da pri takšni pesmici ne bi smeli preveč komplicirati – je dokaj enostavna, zato ni potrebe, da bi z razlago zadevo preveč zapletali. Pesem pove (na hitro) vse, kar je nujno.  
 
Torej: že naslov pove, da je potrebno zadevo gledati nazaj (tako kot je ugotovila Julči), kajti ženska se obremenjuje s tem – česar ni naredila (torej – ˝še˝ ni prišlo do umora). ˝Že takrat, ko si bil prvič pri meni, je bila v predalu sekira˝ - to nam pove, da je ženska celotno zadevo (že takrat) načrtovala (kajti kdo pa ima v predalu – sekiro ? Na tem mestu bi lahko napisala tudi nož ali pištolo, ampak ne - izbrala sem sekiro, da bi bilo dovolj jasno, da to sredstvo ni zaradi morebitne ˝varnosti˝ ali zaradi naključja). ˝Že takrat bi ti jo morala zasaditi v hrbet˝ - iz tega lahko dokaj jasno razberemo, da je ženska ˝bolna˝ (in nič več). In -ja- na tem mestu se bralec vpraša – kaj je s to žensko narobe, kakšna je: hladna, vznemirjena, žalostna, jezna,…? Ker ko gre za umor – to pričakujemo, ampak v tej pesmi tega ni. Zakaj? Ker hočem s tem pokazati, da je ženska tako zelo ˝bolna˝, da se ji dozdeva to povsem normalno (popolnoma samoumevno). ˝a zdaj je prepozno … tako lepo bi se lahko vse končalo ˝ s tem sem hotela povedati in tudi sem povedala, zakaj ga je hotela (že takrat) ubiti – kajti takrat je bil on še srečen in ona zaljubljena (In zakaj je sedaj prepozno? Ker več ni tako kot je bilo). Če bi ga ona v tistem trenutku ubila, bi ostali samo lepi spomini (Zakaj sta Romeo in Julija sinonim ljubezni? Ker sta v pravem času umrla – vem, da se to sliši čudno, ampak lahko bi bilo res). Odprto ostane vprašanje – Zakaj je to (že takrat) načrtovala ? (Tu je možnih več verzij, moja je pač ta, da je bila ženska večkrat razočarana, vedno znova se je zavrtela v krogu: srečni začetek zveze – počasno upadanje sreče – žalostni konec. To je hotela ustaviti, zato si je rekla, da bo naslednjega ubila takrat, ko bosta oba najsrečnejša. Ko je prišlo tako daleč, si je premislila, zaradi upanja, da tokrat ne bo isto kot z drugimi. A potem, ko je preteklo nekaj časa in je morala spet spoznati, da se je zadeva zaključila tako kot vedno – ji je bilo žal, da ni izpeljala načrta).  
 
LP (p.s. se opravičujem – ta komentar je predolg. Njegov namen je bil, da zadeve pojasni, se pa bojim, da je oz. bo dosegel obraten učinek 
:zzz )
 

Objavil/a jpbenedikt, v 18-09-2009 16:22,
20. že takrat
Ne ni:=) Naj ne bo vljudnostna fraza - v čast mi je, da je moj komentar sprožil tako izčrpen odgovor. Zadovljen sem pa tudi zato, ker smo vsi razumeli, da tukaj ne gre za nobeno polemiko. 
 
Greva se zdaj, da oba trpiva;-) : 
 
 
Že takrat 
(ko sem bil prvič 
pri tebi) 
je bila v predalu  
sekira (nisem  
vedel in ti nisi  
nič rekla)  
Zdaj vem 
... že takrat 
si mi jo hotela 
zasaditi v hrbet 
(me razkosati 
zložiti v vrečo 
in zakopati) ...  
... a zdaj 
je prepozno 
(oprosti mi) 
 
Tako lepo 
... bi se lahko 
vse končalo 
(umrl bi srečen 
in ti bi me še 
vedno ˝ljubila˝)  
 

Objavil/a AniLu, v 19-09-2009 22:19,
21. Že takrat
:grin - ja, bili smo pridni (še nepolemike smo počistili)! 
 
LP, AniLu 
 
p.s. Julči - hvala za komentar.
 

Objavil/a Adejno, v 21-09-2009 15:05,
22. kul oklepaji
lepa pesem in carska raba oklepajev, men osebno bi edino lepše izpadlo, če bi bile pike na konc povedi =)
 

Objavil/a AniLu, v 21-09-2009 19:09,
23. Že takrat
Zdaj sem razmišljala, če naj nardim pike, pa se mi to nekako upira. Z oklepaji sem začela ravno zato ker do pik nimam ˝pravega˝ odnosa (na splošno nerada delam pike, no, ko je že nujno jih nardim, tu se pa zanašam na to, da pesem vse prenese).  
 
Tako da Melanholik: hvala za komentar (me veseli, da so ti oklepaji všeč - to je bolj redko), lep večer še naprej in napiši kakšno (novo) pesmico 
:)
 





Digg!Reddit!Del.icio.us!Technorati!
 



Wanna know something Joomla?
Hit the Joogpot! http://joogpot.eu

The LanternFish, alternative JoomFish support and bugfixed distribution
http://joogpot.eu/lanternfish


Zadnji komentarji

Uporabniški menu





Pozabljeno geslo

O portalu >> Oglaševanje >> Povezave >> Pišite nam >> Kazalo