Spoštovani

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, zbiranja statistik, deljenja vsebin na socialnih omrežjih in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

 
Naslovnica (izbor) arrow BERI arrow Tišina

Tišina Natisni Priporoči prijatelju
Napisal/a vvooodnarka, v ponedeljek, 29. sep. 08
Ocena urednika:   
Ocena uporabnikov:      (3 glasov)
 

Sever. Jug. Vzhod. Zahod.
Predročim roki,
da kot ptica, ...
ki se uči leteti zaplahutam in zarežem v tišino.
Mati prestiža in praznine,
botro miru in rabelj v temi, ki sesa misli.
Tišina … tvojo pesem vonjam
in čutim ugriz božanstva.
Objameš čas in z njim, kot dama zaplešeš,
ko dvoriš mislim.

Objamem te, ko izstopim iz sebe,
takrat si me želiš,
da prelomim zaobljubo molku.
Trgala bi me, …
pa čutim le tvojo milino neoprijemljivega.
Daješ mi hrano in moč,
ko vse ujete besede
učiš modrosti spokojnosti in svobode.
Hvala.


Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosimo, prijavite se ali registrirajte.



 Komentarji uporabnikov (18) KOmentar RSS
Objavil/a ajda, v 01-10-2008 19:17,
1. Tišina
čestitke za napisano! Je še kaj za dodati? Ja ***** 
 
lp, ajda
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 05-10-2008 01:45,
2. Nejasno in preobloženo
Ja, ko je treba hvaliti, je Ajda takoj pri roki. Pri "Tišini" manjkajo vejice: da kot ptica, ki se uči leteti, (odvisnik je treba zaključiti), učiš modrosti, spokojnosti in svobode (naštevanje). Ena pa je preveč: in z njim kot dama zaplešeš.  
 
Veliko veznikov pač ne prispeva k lepemu jeziku: da kot ptica, ki se uči leteti, zaplahutam in zarežem v tišino ... mati prestiža in praznine, botro miru in rabelj v temi, ki sesa misli. V enem stavku da, ki, in, in , ki, in, ko. V drugi kitici: ko, da, pa, ko. Sliši se samo to: ki ki ko ko da... Nekoliko spretneje bi bilo, če bi namesto primere uporabili metaforo, potem bi odpadla da - ki.  
 
Tista "botro miru" nevarno štrli zaradi sklona - ali pa manjka vejica, še ena, za "miru". V glavnem zelo komplicirano, nejasno. Preveč abstraktnih besed: tišina, prestiž, praznina, mir, misli, božanstvo, čas, misli, molk, neoprijemljivo, moč, besede, modrost, spokojnost, svoboda. Pa še zelo patetične besede kot "mati", "rabelj", "dama" .. 
 
Tudi: če stopiš iz sebe, izstopiš. Ne pa - izstopiš iz sebe. 
 
Hej, avtorica, vsega pa ni treba naenkrat, vsaka od prej naštetih besed je lahko tema. Če je nejasno, še ni nujno, da ohamo in ahamo, kot to zna prej omenjena hvaličnica. Pesem je preobložena, to je to.
 

Objavil/a isoncek, v 05-10-2008 11:30,
3. HEJ, "totalni " pesnik
Kakorkoli že gledaš, totalni pesnik, mislim (in nisem edina ki misli tako), da bi moral objaviti kakšno svojo pesem, če jih seveda sploh pišeš, potem pa se spravljaj (kritizersko) na avtorje tega portala! 
 
Tvoj način me spominja na kačo, ki je hotela učiti ptička leteti (rszlaga: kače ne letijo) 
 
 
Kočijaž 
 
PS: Totalni pesnik, torej, objavi kakšno pesem, že tvoje ime pove, da si nezmotljiv, nadpesnik, da obvladaš. Torej, čakamo ... 
 
Če pa samo zdraviš kakšne komplekse, recimo, bi rad bil učitelj, pa so to samo sanje, potem pa, kaj moremo, očitno portal vse prenese.
 

Objavil/a ajda, v 05-10-2008 12:11,
4. Tišina
Isonček, mislim, da ni vredno izgubljati besed s totalnim, ker mu očitno grem samo jaz na živce, če pohvalim mu ni prav, če grajam mu ni prav in zato bolje, da se ga pusti pri miru kot drek na cesti, očitno se napaja s provokacijami in če dobi le špuk odziva, že onanira. Pustimo se presenetiti s kakšno njegovo stvaritvijo. 
 
ajda 
 
p.s. oproščam se vodnarki, če packam pod njeno pesmijo, a žal ne da se drugače.
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 05-10-2008 13:08,
5. No, besednjak pa tak!
No, Ajdin besednjak, bolj spominja na deklice s ceste ... Špukati? Ajda, kje ste pa to pobrali? Ne bi raje utihnili? Dobesedno zasrali ste pesnik.com! 
 
Kdo pa pravi, da moraš pisati, če hočeš brati in razumeti in komentirati pesmi drugih? Vi, ki nič ne berete in se to tudi vidi, razen da ohate ob objavah na Pesnik.com? Res, Ajda mi gre na živce, ker še nič takšnega ni napisala, da bi bilo vredno opombe, povsod pa se vtika. Če se že oglašam, se oglašam s kritičnimi pripombami, in to bi lahko storil vsakdo. Ne pa da zmedo, kot je "Tišina", preprosto pohvali. Mislim, da je tudi avtorica objavila pesem z namenom, da se kdo oglasi s kakšnim konstruktivnim komentarjem. To pomeni, da ne bi zapisala "izstopiš iz sebe".  
 
Jaz da si zdravim komplekse? Ne objavljam pesmi, ker jih berem in to mi tudi zadostuje. Vem, kaj je dobro. Ko boste znali popraviti vejice, določiti smisel pesmi, vedeli nekaj o rimi (ne kot je mlela nesmisle tista iz prejšnje "epizode", ki je Kosovelu ukradla "mali plašč besed"), ko boste znali kritizirati ...  
 
Priznam, da sem provokator. Pa tudi še kaj hujšega, če hočete.
 

Objavil/a Athene noctua, v 05-10-2008 13:54,
6. Tišina
Jaz sicer nisem Kosovelu ničesar ukradel. Če je zgornje mišljeno v širšem smislu, tedaj imam povedati naslednje; to, da sem neke podobe v neki pesmici povezal okoli podobe plašča je pač zopet lahko posledica nekega prejšnjega povezovanja podob, morda je na to povezovanje vplivala kakšna podoba plašča, ki sem jo res kje videl, a zakaj naj bi to bila kraja, če bi povezovanje podob med seboj imenovali krajo, potem bi bilo vse naše življenje kraja, saj podobe vendar moraš od nekje vzeti, posameznost pa ni v tem, da bi nekdo kot neka čista misel plaval naokoli in iz nič ustvarjal podobe, morali boste priznati, da nihče med nami ni tega sposoben, posameznost je torej v načinu povezovanja podob, morda boste na tem mestu hiteli ugovarjati, da to vendarle ni nikakršna prava posameznost, če pa med seboj povezujemo podobe ki smo jih od nekod vzeli, čeprav na svoj način, za katerega pa bi utegnili reči, da je tudi posledca nekih neposameznosti, a menim, da je posameznost prav v načinu in v končni podobi, saj neka podlaga vendarle mora biti, nadalje utegnete ugovarjati, da, četudi se strinjate glede posameznosti, da vendar to ni nič osebnega, po mojem mnenju pa je osebno v kvalitativnem preseganju, katerega podobo sem že orisal, ne bi pa na tem mestu želel podati nič natančnejšega, saj me priganja čas. 
 
Dodal bi še svoje mnenje o vejicah, glede teh menim, ker pesem pojmujem kot odprt kvalitativni konstrukt in kot nekaj v prvi vrsti posameznostnega, da je potrebno marsikdaj spregledati slovnična pravila, če se je že avtor odločil, da jih ne bo popolnoma upošteval in v zameno za to jezik raje drugače odprl svojemu pesniškemu izrazju. 
Prav zato, ker je pesem nekaj odprtega pa si jo lahko vsak razlaga in jo kritizira po svoje.
 

Objavil/a isoncek, v 05-10-2008 17:51,
7. še hujše od "provokator"?
Provokatorji so dolgočasni, totalni "pesnik"!. Sploh pa si si izbral napačen nick. Pesniki pesmi pišejo, ne samo berejo. In prosim lepo, ne potrebujemo zunanjih kritikov in ocenjevalcev. Če rad ocenjuješ, moraš izpostaviti tudi sebe. Drugače nismo v " neenakopravnem" položaju, he, he ... Sploh pa, ej, a je provokator biti "hudo" ? Nevarno? Zanimivo? Te vzburja? Zadovoljuje tvojo potrebo po tem, da bi nekaj napisal, pa ne moreš? Pa ne znaš? 
 
No, "pesnik", totalni, kaj si še "hujšega" od provokatorja"??? Destruktor? Oh, kar tresemo se. 
 
Pa lep pozdravček. Uživaj v lektoriranju! 
 
Kočijaž :grin
 

Objavil/a Providence, v 05-10-2008 18:49,
8. Tišina
Vodnarka, ta pesem po kakovosti (po mojem mnenju) gotovo izstopa med tvojimi; priporočam ti nadaljevanje ustvarjanja v to smer. V pesmi najdem veliko dobrega, npr. botra miru, rabelj v temi, ugriz božanstva.  
Ko takole berem, kaj vse se je znašlo pod to pesmijo, postajam žalostna in pred očmi imam Rikine besede o nivoju komuniciranja, na katerega se spušča ta portal. Gotovo namreč drži, da ima totalni v marsičem prav in da bi tisti avtorji, ki niso (pre)zaljubljeni v svoje pesmi in so se pripravljeni česa novega naučiti ter sprejeti dejstvo, da njihove pesmi niso do skrajnosti izpiljen, nedotakljiv umetniški presežek (sebe ne izvzemam!), lahko od njegovih komentarjev imeli korist - ko bi le znal malo vljudneje, obzirneje povedati. Pa ne mislim kakšnega pocukranega leporečja; ampak tako na nož pa tudi ni treba.  
Glede vejic, totalni, ti priporočam, da se jih naučiš ignorirati. Občutek imam, da toliko poznaš poezijo, da si (vsaj večinoma) zmožen pesem pravilno (vsebinsko) prebrati, tudi če so ločila postavljena narobe. Jaz vejice vidim tudi tam, kjer jih ni, ali pa jih ne vidim, če so odveč. Tega se navadiš. Vejice so pač toliko "zakompliciran" del našega pravopisa, da jih le redkokdo obvlada (do popolnosti pa nihče, celo avtorji SP ne). Sicer pa je tudi v tvojem drugem postu ena odveč. ;) 
Kar se ostalih pripomb totalnega (o pesmi) tiče, se moram kar strinjati: pesem je malce prebaročna, prenasičena z metaforami in mestoma nerazumljiva. Zlasti je slednje prisotno v primeru "botro miru". Vodnarka, tole bi res morala popraviti, ker pesmi jemlje klenost in razumljivost. Ni namreč jasno, ali: 
a) zarežeš v tišino - mater (ne mati!) ..., botro miru in rablja (torej zarežeš v vse našteto); 
b) zarežeš v tišino, ti, ki si mati ..., botrA miru in rabelj ...  
Glede na vsebino pesmi domnevam, da je pravilna prva možnost. No, seveda o tem odločaš ti. 
H komentarju Athene pa tole: pesniška svoboda je marsikdaj priročen "izgovor" tistim, ki neke stvari ne obvladajo. Ne mislim tebe, temveč govorim na splošno. Nikakor se namreč ne morem strinjati z mešanico, ki jo najdemo pri nekaterih pesmih, kjer je iz kitice v kitico drugačen sistem: najprej ločila, velike začetnice, potem brez ločil, a še vedno velike začetnice, nato malo ločil pa male začetnice in na koncu še kakšno ločilo. Tako to ne gre. Pesem izpade nedodelana, marsikdaj tudi nerazumljiva in vsebinsko neprepričljiva. Ali eno - torej ločila - ali drugo - torej brez vseh ločil. Sistem mora biti. ;)  
Nočem moralizirati, menim pa, da bi bilo prav, da bi vsi malo mirnejše reagirali in vsak svoj prav povedali na pesnika oz. bralca vreden način; s tem pa bi gotovo tudi avtorju komentirane pesmi izkazali ne le spoštovanja, temveč tudi smernice in poti, ki bi jih lahko upošteval, če bi seveda želel svojo pesem izpiliti. 
Lep pozdrav! 
P.
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 05-10-2008 19:51,
9. Še to
Za nočno Ateno - saj res, morda pa je Kosovel posnemal vas! Kako malo poznate svoja besedila - v tisti pesmi se pojavljate kot ženska, enkrat pa vam uide moški osebek. Po vaših nespretnih poskusih, da bi teoretizirali, se vidi, da ste začetnik. Ne pomaga nič drugega kot prebrati kaj iz literarne teorije, do takrat pa je za vašo korist dobro molčati. 
 
Še enkrat pravim - brati vaše pesmi je morda bolj koristno, kakor da bi jim dodajal nove. Večinoma vas avtorje povezuje neka solidarnost, da se med seboj hvalite, kvečjemu kaj malega pripomb dopuščate, a še te so daleč od strokovnosti. Kdaj se boste naučili, da to ne šteje? Napravite knjigo in pojdite z njo med publiko! Tistih, do katerih je pesniku najman, tj. temeljitih in resnih bralcev, ne boste našli.  
 
Že dolgo vas ni nihče tako razburil, kot sem vas jaz. Torej nisem dolgočasen. Pesnik.com je odprta stran in mislim, da so zmerne in utemeljene kritike dobrodošle. Smešno je, da mora kdo zaradi tega požreti toliko nevljudnosti, kakor ste si dopustili vi, ne da bi vas s podobnim izzval. Smešno, da to pišejo tisti, ki se ukvarjajo s poezijo. Poezija namreč ni adolescentni žur. 
 
P., zahvaljujem se vam za pomirjevalno sporočilo, ki ne bi bilo potrebno, če bi reagirali kritiko tako, kot se za avtorja spodobi. Če je ta huda, je treba stisniti zobe in ne odgovarjati. To k ničemur ne pripelje. Čez čas šele se izkaže, da je koristila, tudi če je bila zgrešena in čez mero. A še vedno vztrajam, da je s številnimi pojmi avtorica "Tišine" samo zameglila tisto, kar bi naj bilo sporočilo pesmi. P. med drugim kot všečno navaja "botra miru, rabelj v temi, ugriz božanstva" - na žalost so rodilniške metafore nekaj, kar zahteva mojstrstvo, v nasprotnem primeru nič ne povedo. So samo nadaljevanje zamegljevanja.  
 
V pesništvu obstajajo klišeji, ki se jih je dobro ogibati. Ptica kot primerjava je tak kliše. Rabelj je, sesanje je, tišina je, božanstvo je, ugriz je, čas je, dama - no, prosim, misli, molk, neoprijemljivo, ujete besede, modrost, spokojnost, svoboda... In še "Hvala", posebej na koncu.  
 
Pa še nekaj mi je prišlo na misel. Kaj človek predroči? Nogi, nos, penis? A se vam ne zdi, da se premalo ukvarjate z dodelavo pesmi? 
 
 
Sever. Jug. Vzhod. Zahod. 
Predročim roki, 
da kot ptica, ki se uči leteti 
zaplahutam in zarežem v tišino … 
mati prestiža in praznine, 
botro miru in rabelj v temi, 
ki sesa misli. 
Tišina … tvojo pesem vonjam 
in čutim ugriz božanstva. 
Objameš čas 
in z njim, kot dama zaplešeš, 
ko dvoriš mislim. 
 
Objamem te, 
ko izstopim iz sebe, 
takrat si me želiš, 
da prelomim zaobljubo molku. 
Trgala bi me … 
pa čutim le tvojo milino neoprijemljivega. 
Daješ mi hrano in moč, 
ko vse ujete besede 
učiš modrosti spokojnosti in svobode. 
Hvala.
 

Objavil/a vvooodnarka, v 05-10-2008 20:01,
10. Tišina
Ajda, 
hvala za branje, oceno in zagovor. Kadarkoli se oglasiš in me bereš vedno sem te vesela, velja tudi za v prihodnje. 
 
Lep preostanek večera in uspešen prihajajoči teden :) od vvooodnarke !
 

Objavil/a vvooodnarka, v 05-10-2008 20:53,
11. Tišina
totalni, 
nimam časa si zdajle za celoten komentar kot bi si ga želela zato na hitro dodajam; da se tudi jaz sprašujem; "kaj ne moreš zbrati toliko poguma za objavo svojih pesmi in se soočiti s komentarji, ki bi prihajali (če bi?)," človek ne glede na to kaj počne se uči, le zakaj bi vsi po istem kopitu pisali pesmi, ... 
 
Lep večer, vvooodnarka !
 

Objavil/a isoncek, v 05-10-2008 21:49,
12. tišina
totalni, saj obvladaš, Providence, imaš prav. Umirimo se ... :grin  
Ampak tukaj še vedno nekaj manjka. Kaj? 
Ja, kakšna pesem od totalnega! 
Brez heca, res komaj čakam. 
 
Kočijaž
 

Objavil/a tomm, v 06-10-2008 07:24,
13. Komentiramo
1. Komentiramo, krtiziramo pesem, nikoli ne pesnika.  
 
2. Komentiramo pesem in ne ostale komentarje na pesem. 
 
3. Pišimo dobronamerne in premišljene komentarje, kritike. 
 
4. Ne pričakujmo takojšen odziv na svoje pesmi ali komentarje, kritike. 
 
5. Ne pričakujmo, da bodo naše pesmi komentirali vsi tisti, katerih pesmi smo komentirali mi. 
 
6. V primeru, da smo podali komentar in se pesnik z njim ne strinja, odreagirajmo zrelo in ne iz jeze in užaljenosti - s tem zanetimo spor! 
 
7. Ne pričakujmo, da je naš način pisanja poezije všeč vsem. 
 
8. Prizadevajmo si za kratke, jedernate komentarje in ne zapletajmo se v dolgovezne debate - če nastane potreba so za to na voljo zasebna sporočila! 
 
Naj mi oprosti avtor teh zgoraj napisanih temeljnih osnov pri kritiki, katere sem našel na blogu Poezija in proza.V njih je jasno vsakemu kako naj se vede.Tomi
 

Objavil/a vvooodnarka, v 09-10-2008 17:33,
14. Tišina
Veš Totalni, 
sem pa v življenju že toliko dala skozi in se ob tem brusila z najrazličnejšimi in najpolnejšimi občutji od svetlosti do globin. Tega pa v tebi ni, ker bi drugače pesem začutil in razumel.  
 
Tako pa: "Kako boš nekaj občutil, če tega nikoli nisi in imaš srčno kamro prazno." 
 
To praznino, ta manjko zakrivaš z agresijo. Agresijo, ki jo bruhaš je tvoj problem in ne moj. Nisi sposoben, se soočiti s svojimi pomanjkljivostmi in si jih priznate, ter ob tenem imaš strah, da bi to drugi videli. 
 
Tišina pooseblja;  
* mamo prestiža in praznine 
* botro miru in rabelj v temi 
* ugriz božanjstva 
* pleše kot dama 
in še marsikaj. 
 
Drugi manjko; nisi sposoben sprejeti pesmi in pesnika, ki ne pesni v stilu in oblikah, ki so tebi blizu, zato brezobzirno napadeš. 
 
Tretji manjko; v svoj komentar si objavil tujo pesem - mojo. Ne, da bi navedel avtorstvo. Torej tudi na tem področju nisi informiran ali pa je v tebi toliko prezira do pesmi in vseh, ki jo pišejo, da prav nič ne spoštuješ.  
 
Lp, vvooodnarka !
 

Objavil/a vvooodnarka, v 09-10-2008 17:37,
15. Tišina
Athene noctua, 
hvala za branje in pohvalo, ki se nanaša na pesem.  
 
Lp, vvooodnarka !
 

Objavil/a vvooodnarka, v 09-10-2008 17:52,
16. Tišina
Providence, 
nekaterim pa tišina zna stopiti na rep :grin :grin :grin . Ko se jo izgovori je v ustih nek priokus ukazovanja :upset . Morda je ta priokus v ustih, totalnega do agresije vzburil. 
 
Providence, pesmi se bere s srcem, če ta ni pri stvari je ne razumemo. Pravzaprav pa vsaka pesem dopušča bralcu, da jo po svoje razume. To pa se zgodi, že zaradi tega, ker se bralec - ka s podobnim še ni soočil - a. 
 
Če pri branju preskakujemo vrstice velja za poezijo in prozo, da se izgubi razumevanje in nit sporočila. 
 
Lp, vvooodnarka !
 

Objavil/a Providence, v 10-10-2008 00:12,
17. tišina?
Zapisala si, kaj pooseblja tišina. Po tej tvoji razlagi torej: mater, botro, rablja. In če tega ne spraviš v osnovni red slovenskega jezika, ne pomaga nobeno srce pri branju. Tega ne mislim nesramno; tako pač je. To ni manjkajoča vejica, ki je marsikdo ne bi pogrešal; ni tožilnik namesto rodilnika, kar tudi marsikoga ne zmoti, sploh ker v narečju tako govorimo. To je napaka, ki spotakne bralca, njegovo dojemanje pesmi.  
Poleg tega ni mogoče brati pesmi le razumsko (razen če si črkovalnik v wordu ;) ) in ne le s srcem (razen če je ne bereš, ampak doživljaš "v živo"). Vse to je povezano v celoto človeškega dojemanja. In če po tisočih prebranih in tisočih napisanih pesmi ne bi znala brati pesmi, potem je zame res konec sveta (metaforično rečeno, hehe). ;) 
Brez zamere, Vodnarka. Kot si videla, sem pesem tudi pohvalila in izpostavila dele, ki so se me posebej dotaknili (hm, kako le? - ja, srčno!). Moja priporočila tukaj so izključno pesmi v dobro, seveda pa nikoli in nikdar nisem in ne bom trdila, da je to NUJNO treba narediti kot edini zveličavni prav ;). O tem pač presodi vsak avtor sam.  
Lep pozdrav! 
P.
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 26-05-2009 21:25,
18. Zaprite usta in odprite glavo!
Vodnarka, lahko bi že enkrat utihnili in sprejeli dejstvo, da je pesem kup zmede. Tišina! Če kdo ne zna napisati pesmi, to še ne pomeni, da ima svoj "stil". Ta pesem še šla ni mimo stila.
 





Digg!Reddit!Del.icio.us!Technorati!
 
< Prejšnja   Naslednja >




Wanna know something Joomla?
Hit the Joogpot! http://joogpot.eu

The LanternFish, alternative JoomFish support and bugfixed distribution
http://joogpot.eu/lanternfish


Zadnji komentarji

Uporabniški menu





Pozabljeno geslo

Podobne pesmi

Naključne poezije

O portalu >> Oglaševanje >> Povezave >> Pišite nam >> Kazalo