Spoštovani

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, zbiranja statistik, deljenja vsebin na socialnih omrežjih in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

 
Naslovnica (izbor) arrow Posamezne pesmi arrow SMS poezija arrow Eno

Eno Natisni Priporoči prijatelju
Napisal/a Polonca, v ponedeljek, 27. jul. 09
Ocena urednika:   
Ocena uporabnikov:      (3 glasov)
 

oči mi žare in
ogenj v meni
rojeva naslado
stistni se k meni
pod plišem noči
da bova eno


Samo registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje.
Prosimo, prijavite se ali registrirajte.



 Komentarji uporabnikov (7) KOmentar RSS
Objavil/a Julči, v 30-07-2009 19:49,
1. Eno
Biti eno. Lepo si opisala ta splet čustev in posredno tudi teles, ki se stapljata v eno. :)  
 
lp Julija
 

Objavil/a vvooodnarka, v 31-07-2009 09:55,
2. Eno
Ni lepšega kot biti s partnerjem eno :) Ampak za to je treba fejst delat.  
Si morda imela v mislih četrti verz napisati; pod plaščem noči :zzz To je le preblisk radovednosti. 
 
Lp, vvooodnarka!
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 01-08-2009 00:10,
3. Nesporazumi
V pesmi so naslednje metafore: Oči mi žare, ogenj v meni rojeva, pod plišem noči, bova eno. Prva izhaja iz fraze "oči žarijo", ki pa se nanaša na zanos, navdušenje. Glede na kontekst v pesmi (bližina ognja) bi človek bolj mislil, da gre za dobesednost - da oči res žare. Tega najbrž niste mislili. Verjetno bi tisti, ki ga pozivate, naj se stisne k vam, ustrašil in pobegnil, če bi vam žarele oči. Tudi druga metafora izhaja iz fraze, ki notranji nemir označi z ognjem, uporabljen v "goreči ogenj brez plamena, v mojem srcu zdaj gori". Tretja je rodilniška "pliš noči" in sorazmerno izvirna, dokler se ne spomnimo, da obstaja tudi "žamet noči" ali "žametne noči". Prav v tej obliki rodilniške metafore se pravzaprav izrabi. Raje uporabite drugo slovnično sredstvo. Pliš (angl. plush, franc. peluche) je barbarizem in je povezan z medvedki ali drugimi igračami. To je pomembno, kajti zadnja metafora "bova eno" nekako implicira zlitje (in s tem tudi spolni odnos, na kar navaja tudi "naslada" v tretjem verzu), četrti verz pa govori prej o otroški želji po bližini. Imamo torej možnosti dveh branj: trde, spolne, in mehke, kot povratek k otroškim željam. Veliko več ponuja drugo branje - prvo je kakor pobrano iz cenene erotične literature. Zadnji trije verzi bi lahko bili haiku, če ne bi uporabljali metafor. Iz tega sledi, da je uporaba metafor, ki izhajajo iz fraz, problematična. Vsako besedno zvezo, ki samo diši po njih, pretehtajmo in ji z zamenjavo členov metafore dajmo drugo podobo. Če smem tudi jaz uporabiti metaforo, bi rekel: "Iz bordela prinesete bolhe." Fraze, ki si jih izposodite iz jezika, so polne pomenskih bolh. Ne gre samo za nek mesidž, ki ga hočete objaviti svetu, ampak za to, da ima jezik sam svojo sporočilnost, kar hočem dopovedati Ajdi.
 

Objavil/a totalni_pesnik, v 01-08-2009 00:19,
4. Žareči ogenj
Opravičujem se. Prav je: "Žareči ogenj brez plamena ..."
 

Objavil/a vvooodnarka, v 02-08-2009 08:27,
5. Eno
Pesnica s pesmijo nudi vsakemu bralcu, da jo občuti in mu govori individualno na njegovo sposobnost ji prisluhniti, jo slišati. Vemo pa, da nam tudi življenje individualno servira vse od rojstva naprej z dobrim, in mnogokrat je v njem preveč hudega kot smo pripravljeni sprejemati. 
 
Naše misli, čustva, razmišljanje, pomnenje je kot mehka masa, ki jo prijemi življenja obdelujejo in gnetejo. Vse od prve pesmi, ki jo napišemo se učimo in izpolnjujemo, zorimo kot sadež. Pesnica je še mlada in kot radi rečemo; njen čas še prihaja. 
 
Dokler je v nas življenje ga občutimo kot energijo, tudi presežno zaznavamo. Svetlobo - ogenj, so že naši predniki simbolno povezovali kot ključni del življenja, ki daje in vzame, povezuje in plaši. 
 
Lep pozdrav v sončno nedeljo, vvooodnarka!
 

Objavil/a felicko, v 12-09-2009 10:42,
6. Eno
Simpatična pesmica. 
 
Lp. Felicko :)
 

Objavil/a Polonca, v 14-09-2009 07:44,
7. Eno
Julči, vvooodnarka in Felicko - najlepša hvala za komentarje :) Lepo vas je videti :) 
 
lp p
 





Digg!Reddit!Del.icio.us!Technorati!
 
< Prejšnja   Naslednja >




Wanna know something Joomla?
Hit the Joogpot! http://joogpot.eu

The LanternFish, alternative JoomFish support and bugfixed distribution
http://joogpot.eu/lanternfish


Zadnji komentarji

Uporabniški menu





Pozabljeno geslo

Podobne pesmi

Naključne poezije

Vse pesmi trenutnega avtorja

O portalu >> Oglaševanje >> Povezave >> Pišite nam >> Kazalo